5 trucuri care te invata cum sa scrii si pentru cititori

E adevarat, n-am avut prea multe prietene apropiate. Totusi, cineva mi-a stat alaturi si la bine, si la rau: dezordinea.

In camera mea era de cele mai multe ori… dezordine. Pe biroul meu… lucruri „asezate” in dezordine. In geanta mea… totul vraiste. Fireste, lista nu se oprea niciodata aici.

Culmea e ca imi placea sa fiu dezordonata si n-aveam niciun gand sa schimb asta la mine. Bine… pana intr-o zi.

A fost ziua in care un prieten mi-a atras atentia si mi-a spus ca eu nu sunt dezordonata doar cu lucrurile de pe birou, ci si cu gandurile, ideile si vorbele mele.

I-am dat dreptate, dar nu prea mi-a venit sa rad. Nu de alta, dar ma pregateam sa devin om de comunicare si stiam ca nimanui nu-i place sa asculte un comunicator care isi pierde ideile din minut in minut si niciodata nu stie ce vrea sa spuna.

M-am apucat atunci sa exersez ordinea ideilior mele si am inceput sa scriu. M-am gandit ca asta trebuie sa ma ajute. Si chiar m-a ajutat.

Am invatat cateva trucuri si, usor, usor, am inceput sa dau claritate textelor mele.

Astazi, vreau sa vorbesc despre cinci ponturi care te pot ajuta sa scrii texte usor de inteles si de urmarit.

Fie ca scrii articole, comunicate de presa, e-mailuri sau sinteza pentru cea mai recenta carte citita, cele cinci trucuri despre vreau sa-ti povestesc te vor ajuta sa construiesti mesaje clare, usor inteles si cu idei relevante.

8293da5b-0173-4980-ab57-07c80da36d5b

1. Stabileste clar ce vrei sa spui. Nu omite acest pas. Stiu ca suna banal, dar de multe ori, avem tendinta sa scriem fara sa stabilim inainte ce e cu adevarat necesar sa spunem. Este esential sa avem, de exemplu, trei idei clare de transmis. Daca nu stim exact ce vrem sa comunicam, atunci exista riscul sa scriem mult, sa ne pierdem in idei, iar cititorii nu raman cu o informatie folositoare, ci mai degraba cu sentimentul ca si-au pierdut timpul.

2. Evita blocurile de text si scrie aerisit. E dificil si frustrant sa urmaresti un text care nu are spatiu intre paragrafe. Iti obosesc ochii si, in plus, in loc sa urmaresti ideile principale din text esti mai degraba atent sa nu pierzi randul. O solutie este sa prezinti o singura idee intr-un paragraf.

3. Scrie asa cum vorbesti. Scoala ne-a invatat ca daca folosim un limbaj mai pretentios, suntem mai destepti. 🙂 Daca e o afirmatie adevarata sau nu… nici nu conteaza. Cert e ca noi nu vrem sa parem mai destepti, ci sa transmitem o informatie utila pentru cei care ne citesc mesajul. Asa ca, ceea ce conteaza cu adevarat e sa folosim cuvinte simple si usor de inteles pentru toata lumea. Daca ne apucam sa spunem lucruri complicate, atunci oamenii vor avea tendinta sa se distanteze si sa nu mai urmareasca ceea ce le spunem. Altfel spus, e important sa ne apropiem de limbajul de zi cu zi, sa comunicam natural si uman.

4. Scoate in evidenta lucrurile importante. Oamenii nu prea citesc pe internet, ci mai degraba scaneaza. Daca scrii cu bold cuvintele sau sintagmele utile, atunci cresc sansele ca oamenii care iti deschid textul sa ramana cu ceva folositor din materialul tau. Nu uita insa sa pastrezi moderatia. Daca folosesti bold pentru prea mult text, atunci risti sa nu mai scoti in fata ce e cu adevarat relevant si efectul nu mai e cel dorit, ci mai degraba textul devine obositor.

5. Reciteste textul si taie tot e in plus. Stiu ca e neplacut, dar altfel, risti sa spui prea multe si sa nu punctezi eficient ideile cu adevarat relevante. Fii atent sa fie totul clar, sa ai lucruri concrete si sa nu te pierzi in generalitati.

Acum, mi-ar placea sa-mi povestesti cum iti faci tu ordine in scris si ce trucuri folosesti.

M-as bucura sa-mi spui si care dintre ponturile despre care ti-am povestit azi simti ca iti folosesc. 🙂

Lasa-mi un comentariu si hai sa continuam discutia.

Cu entuziam,

Loredana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *