Cum sa fii spontan… “cu cap”

Cand eram mica nu-mi iertam deloc boacanele. Intre timp, am invatat sa fiu mai blanda cu mine, dar a ramas o greseala pe care nu mi-o iert: cand incep sa vorbesc si nu stiu clar ce vreau sa spun. Suna cunoscut? 🙂

Nu vreau sa exagerez, dar cred ca avem o “cultura” a spontaneitatii. Evitam sa ne pregatim de exemplu, pentru un interviu, pentru un discurs sau pentru o intalnire de lucru si asta pentru ca, spunem noi, e mai natural sa fim spontani. Dar nu, nu-i chiar asa.

Nu ma intelege gresit. Nu am am nimic cum spontaneitatea, dimpotriva, cred ca e utila, dar si… periculoasa. Stiti cand? Atunci cand ne lasam numai in baza ei.

Sa ne imaginam ca merg la un interviu de angajare:

  • In prima situatie: merg nepregatita. Nu stiu clar ce vreau sa-i spun angajatorului. Totusi, de fel sunt spontana si ma descurc. Deci, nu ma blochez, vorbesc mult si, aparent… bine.

In realitate, de cele mai multe ori, tipul asta de spontaneitate vine mai degraba sa ma scape dintr-o situatie stranjenitoare, nu neaparat sa ma ajute sa intaresc mesajul pe care vreau sa-l transmit interlocutorului.

Asta pentru ca, in loc sa ma concentrez pe felul in care transmit mesajul, eu ma concentrez mai degraba sa caut ce vreau sa spun. Sa-mi gasesc ideile.

Nu sunt mai putin naturala daca am ideile formulate in minte, ci doar mai coerenta in discurs.

In plus, atunci cand am in minte cateva idei pe care imi propun sa le comunic, imi este mai usor sa spun mai repede ce am de spus.

  • In a doua situatie: merg la interviu pregatita. Asta inseamna ca am in minte trei idei clare pe care vreau sa le spun. Si in situatia asta voi fi spontana, dar tipul asta de spontaneitate e usor diferit. Atunci cand ai in minte ce vrei sa spui, gandurile spontane vin mai degraba sa intareasca mesajul pe care tu vrei sa il transmiti.

Sa te pregatesti pentru o discutie, nu insemana sa inveti un discurs cuvant cu cuvant, ci sa-ti clarifici mai intai tie ce vrei sa spui si apoi sa stabilesti ce e cu adevarat relevant sa-i comumici interlocutorului. E o metada simpla care te ajuta sa fii clar, coerent si eficient.

Asa ca, iti inainte sa mergi la o intalnire sau la un interviu, iti propun sa urmezi trei pasi:

  1. Scrie o lista cu lucrurile pe care vrei sa le spui;
  2. Gandeste-te ce stii despre oamenii cu care vorbesti. Ce ii intereseaza pe ei sa afle de la tine;
  3. In functie de oamenii cu care  vorbesti, stabilieste trei idei principale despre care vrei sa povestesti.

Sunt trei pasi simpli, dar extrem de utili. Te invit sa-i aplici si sa faci o figura frumoasa. 🙂

Iti multumesc ca ai citit articolul de azi si te invit sa-mi povestesti despre un moment in care ai fost spontan sau spontana.

Lasa-mi un comentariu si hai sa continuam discutia.

Cu entuziam,
Loredana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *