Cum sparg gheata intr-o conversatie (VIDEO)

Acum cativa ani, evitam sa ies in oras, nu mergeam la evenimente, nu incercam lucruri noi, iar atunci cand trebuia sa incep o conversatie cu cineva… simteam un gol imens in stomac.

Uneori, il simt si acum, dar nu la fel de puternic. Asta pentru ca am descoperit cateva trucuri care ma ajuta sa ma relaxez si sa incep mai usor o conversatie.

In articolul de azi,  iti spun cum sparg gheata la inceputul unei discutii.

Mai jos, poti urmari varianta video. 🙂

Inainte de toate, incep sa OBSERV constient in ce situatie ma aflu. E important sa fiu atenta la ce vad si la ce aud in jurul meu.

Apoi, ma uit la oamenii cu care vreau sa stau de vorba. Cu ce sunt imbracati, ce accesorii poarta, ce anume in preocupa, ce au ei diferit.

Dupa ce observ lucrurile astea, imi e mult, mult mai usor sa incep o conversatie pentru ca, de fapt, pornesc de la ceea ce observ. Si sunt mai multe moduri prin care pot sa aleg sa incep o discutie:

1. Ii cer parerea celui de langa mine. Noua, oamenilor, ne place foarte mult sa ne simtim importanti, iar atunci cand cineva ne cere parerea, ne simtim bine si suntem mult mai deschisi sa purtam o conversatie naturala.

Asa ca, daca de exemplu, sunt la un eveniment, pot sa incep o conversatie cam asa : “Te-am vazut de multe ori zambind in seara asta. Cum ti se pare evenimentul? “ sau daca sunt la o masa in oras, pot sa intreb: „Cum ti se pare muzica de aici?” , ori „Cum ti se pare atmosfera de aici?”.

SAU… pot sa ma leg de un eveniment recent. In acelasi timp, e mai bine sa evit subiectele sensibile. De exemplu, politica sau religia.

2. Cer un sfat sau o recomandare. In general, ne simtim bine atunci cand cineva ne cere sfatul. Asta ne ofera un sentiment de putere.

Uite, de exemplu, daca mi-a placut mult cum a vorbit cineva pe scena, pot sa incep o discutie cu persoana respectiva cam asa: “Mi-a placut mult dicursul tau si m-am regasit in ceea ce ai povestit. Cum ai ajuns sa vorbesti atat de bine in public? Ce sfaturi i-ai da unui om care vrea sa se apuce de public speaking?”

Intr-un alt context, pot sa fac referire la tinuta omului cu care vreau sa vobesc: „Buna, imi place foarte mult bluza ta. Se aseaza foarte bine pe tine. De unde o ai?” Ii fac un compliment si, indirect , ii cer de fapt o recomandare, iar asta imi da sanse mari sa incep discutie utila si interesanta.

Foarte important e si sa cred in ceea ce spun. 🙂

3. Ii intreb pe oameni ce pasiuni au. Asta mi se pare o metoda foarte buna de spart gheata. Inflorim atunci cand povestim despre ceea ce ne place sa facem, iar asta ne relaxeaza si ne face sa avem converasatii autentice si constructive.

Chiar am momente in care merg la oameni pe care nu ii cunosc si ii rog sa-mi povesteasca despre ceea ce ii pasioneaza. Si, de multe ori, se leaga niste conversatii faine care ma fac sa ma bucur ca am ales sa cunosc oameni noi.

4. Caut sa pun intrebari deschise. Felul in care pun intrebarile poate sa ma faca sa am o super discutie sau, dimpotriva, poate sa-mi transforme bunele intentii in ceva care seamana cu un interogatoriu.

Asa ca, cel mai bine e bine sa evit intrebarile inchise. Sunt cele la care se poate raspunde cu DA sau NU ori intr-un singur cuvant. Adica, in loc sa spun: “iti place evenimentul?” pot sa spun: “Cum ti se pare evenimentul”.

Intrebarile deschise il implica mai mult pe interlocutor, il fac sa dea raspunsuri mai ample, iar discutia are sanse mai mari sa curga natural.

Intrebarile deschise incep cu: „Ce anume iti place la…?” ,”Cum ti se pare… ?”  , „Care sunt … ?. 

5. Zambesc si ma intereseaza cu adevarat sa incep o conversatie. Serios, imi place sa le zambesc oamenilor si asta face minuni. Mi se pare ca zambetul relaxeaza foarte mult. Asa ca, atunci cand zambesc si ma intereseaza cu adevarat sa incep o conversatie, pur si simplu lucrurile vin de la sine. 🙂

Acum, te invit sa-mi spui si tu: cum procedezi atunci cand vrei sa incepi o conversatie cu cineva? Care sunt provocarile de care te lovesti?

Iti multumesc mult pentru vizita! 🙂

Cu bucurie,

Loredana

One thought on “Cum sparg gheata intr-o conversatie (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *