Despre capcana lui „Nu e suficient” (VIDEO)

Acum  trei ani am ramas blocata in lift. M-am speriat, am inceput sa apas pe mai multe butoane si pana la urma… liftul si-a revenit.

Recent, cumva… am retrait aceeasi stare. M-am blocat din nou. Numai ca nu intr-un lift, ci intre peretii lui „nu e suficient!”.

Orice ma apucam sa fac, o voce incepea sa-mi spuna din ce in ce mai tare: “nu e suficient de bine”,” nu te descurci suficient de bine”, “nu ai suficient de mult timp”, si tot asa.

Diferenta e ca acum n-am mai ramas blocata cateva clipe, ci saptamani la rand. Si, cu toate ca nu mi-a fost usor, am reusit pana la urma, sa deblochez usa asta care m-a tinut o vreme pe loc.

Asa ca, astazi, iti spun cum am facut sa trec peste momentele in care frica m-a „paralizat” si m-a tinut departe de ceea ce mi-am dorit.

Sunt 5 idei si ti le impartasesc chiar acum. Sa incepem! Mai jos, poti urmari si varianta video. 🙂

1. Caut raspunsul la intrebarea “de ce vreau sa fac asta?” Spre exemplu, inainte sa fac pastila de azi, m-am impiedicat in tot felul de ganduri: “nu esti inca suficient de pregatita sa faci asta”, “nu esti in masura sa vorbesi despre asta”, etc. etc. Erau ganduri care pur si simplu ma blocau. In acelasi timp, am simtit ca vreau sa impartasesc din experienta mea.

Asa ca, m-am asezat in fata laptopului si am inceput sa scriu cateva motive pentru care vreau sa vorbesc despre subiectul de azi. Dupa ce am pus lucrurile pe hartie, mi-a fost mai clar de ce vreau sa fac asta si … mi-a fost mai usor sa merg mai departe.

2. Imi asum ca vreau sa ies din „camera” lui “nu e suficient” Sa vrei sa faci un lucru si sa stii si de ce iti doresti asta…. e important, dar nu e suficient. Ca sa treci de la dorinta la fapta, e nevoie sa iti ASUMI.

Ce am observat e ca atunci cand ne cramponam in tot felul de idei neproductive, tendinta noastra NU e sa cautam solutii si sa iesim de acolo, ci mai degraba sa repetam la nesfarsit ideea in care ne-am blocat.

Eu de exemplu, atunci cand vreau sa fac ceva nou, am obiceiul sa-mi repet intruna ca „nu sunt inca pregatita”. Si … sunt in stare sa ma dau de trei ori peste cap doar ca sa le demonstrez si altora chestia asta… 😀

Problema e ca asa imi pierd timpul. Timpul in care pot sa ma apuc de treaba si sa ma pregatesc sa fac ceea ce imi doresc.

De asta, atunci cand simt ca ma blochez in ceva, al doilea lucru pe care il fac este sa am o discutie serioasa cu… mine insami si sa imi asum. Adica… sa-mi iau angajamentul in fata mea ca voi depasi momentul si ma voi apuca de treaba.

3. Ascult si alte pareri. Chiar si dupa ce imi asum ca vreau sa fac un anumit lucru, tot mi se intampla sa mai aud, din cand in cand, vocea aia care imi tot spune sa ma opresc.

Unii autori de specialitate numesc vocea asta ”criticul”,  si… pe buna dreptate. Principala ei preocupare este sa iti turuie intruna, in minte, toate motivele pentru care nu are rost sa faci nimic, pentru ca nu vei avea succes.

Cand Criticul chiar nu se mai oprește, ii intorc pur si simplu spatele si fac o plimbare printre amintiri. Mai concret, ma uit in urma, la lucrurile bune pe care le-am facut, imi aduc aminte de chestiile pe care le-am reusit.

Am observat ca ma ajuta sa imi pun amintirile pe hartie. Sa fac o lista. N-apuc niciodata s-o termin, pana sa simt ca mi-au revenit sentimentele de incredere, de forta si de entuziasm.

4. Ma apuc de treaba. Cand m-am blocat in lift, acum cativa ani, am inceput apas pe butoane si abia atunci liftul a repornit. Cam asa e si atunci cand te blochezi intr-o idee. Daca acționezi, daca te uiti dupa solutii si incepi sa faci primii pasi, deja te simti mai liber. E mai eficient si mai placut decat sa stai sa astepti sa treaca totul de la sine.

5. Imi amintesc ca rezultatele nu se vad intotdeauna din prima. Poate ca de multe ori lucrurile nu se schimba atat de repede pe cat imi doresc. Si atunci… vocea din mintea mea, CRITICUL, incepe din nou: “vezi? ti-am spus eu ca n-o sa-ti iasa!”.

Ei, in momentele astea, e vremea sa-mi amintesc ca perseverenta e cheia si ca lucrurile bune nu ies intoteauna din prima. In plus, din fiecare pas pe care il fac am cate ceva de invatat. Doar sa fiu constienta de asta.

Cam astea sunt ideile pe care am simtit nevoia sa le impartasesc cu tine.

Iti multumesc ca ai fost cu mine si azi, iar acum te provoc sa-mi dai o misiune. Spune-mi daca exista vreo provocare cu care te confrunti, vreun obstacol pe care nu poti sa-l depasesti. Mi-ar placea sa caut si eu raspunsuri si, poate, impreuna reusim sa il depasim.

One thought on “Despre capcana lui „Nu e suficient” (VIDEO)

  1. Si… Ai impresia ca e suficient ce mi-ai oferit aici? Eu zic ca nu! Poate ar trebui sa-mi dai mai multe detalii? Sunt curioasa… Poate ar trebui sa poposesti mai mult prin „camera mintii” si sa-mi oferi mai multe! De fiecare data ma astept la mai mult si primesc atat de putin de la tine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *